Utolsó kommentek

  • koimbra: Boldog Karácsonyt! (2011.12.27. 14:39) Boldog Karácsonyt minden olvasónknak!
  • koimbra: A 3D miatt megéri, egyébként a színészek rémgyengék. (2011.09.13. 13:12) Trükkös halál
  • Gevin: @mrscottpilgrim: egyébként én nem vagyok oda a stand-up részért, nekem pont a másik működik sokkal... (2011.09.08. 23:25) Louis Székely, mondom CK..
  • dzsoni szánsájn: @koimbra: nyugi, nyugi, el kell indulnunk, ne türelmetlenkedj : D (2011.09.02. 22:51) #1

Ember a Földön, majom a (Kali)fán - Mission Impossible - Fantom Protokoll

2011.12.23. 08:00 Erythraea

Mission: Impossible IV - A küldetés a világ megmentése, s bár a téma lerágott kutyacsont, a rendező – színész gárda egy emlékezetes egész estés mozit hoztak össze: a Burdzs Kalifáról csüngő Tom Cruise képe még most is a szemem előtt lebeg.

A meglepően egyszerű történetet humorral fűszerezték a 133 percig tartó játékidő alatt, ami nemcsak a feszültséget oldotta,  de el is feledtette a nézőjével, hogy immáron negyedik alkalommal láthatjuk az amerikai James Bond kalandjait. Tom (Arrogáns Szcientológus) Cruise éppen ezen jellemvonásai indítják be a gépezetet, s avanzsálódik a film az idei év egyik legjobb akciófilmévé. James Bond „rázva, nem keverve” szlogenje Hunt, „az ön küldetése, amennyiben elfogadja...” után olyan lesz, mint Edward Cullennek a farkaspuszi...

A Budapesten(!) kezdődő prológus csak morzsája annak a történetszálnak, ami Moszkvában, Dubajban, majd Indiában folytatódik- végződik. Tudni illik egy atomháború van kirobbanóban, és a feloszlatott IMF-nek a feladata nem más, mint ennek megakadályozása, mindenféle segítség nélkül.

A forgatókönyv hagy némi kívánnivalót maga után: a világon átívelő kaland roppant felületes, már – már nevetségesbe hajló, amit a jól összpontosított színészi munka ment meg: akció akció hátán. Mégis olyan alapvető fogyatékosságokat tudhat magának, ami ellent mond a logikának vagy éppen élvezhetetlenné teszi a filmet, pont azért mert nem tudnak felmutatni egy ép kézláb fő gonoszt: Lucifer alias Hendricks karakterábrázolásának a készítők cseppet sem szenteltek nagy figyelmet, csak annyit tudni róla, hogy ő a hunyó és el akarja pusztítani a világot...

Kémfilm természetesen nem létezhet kütyük és szexi nők nélkül: előbbitől csak úgy düledezik a szuper titkos vagon súlya és utóbbiból sem szenved hiányt, szó-szó: gondoljunk csak a kezdő képsorokban feltűnt Léa Seydouxra és az új kémnő, Jane szerepében Paula Pattonra. Pár perc erejéig össze is csapnak, amolyan szőke vs. barna módra, aminek egy mély berúgás (és ezt szó szerint kell érteni!) tesz pontot a végére.

Tom Cruise a már tőle megszokott módon arcoskodott Ethan Hunt szerepében, ami érthető is, hiszen nem csak főszereplője, de társproducere is volt a filmnek. Az akciójelenetek többsége rá marad, és továbbra is az a fickó maradt aki mindig tudja, hogy adott helyzetben mi a legjobb megoldás. Külön dicséret illeti, mivel közel az ötvenhez még mindig az az energikus karakter maradt amivel meg tudta őrizni hitelességét, annak ellenére, hogy a bulvársajtó két vállra fektette.

Simon Pegg, aki a MIP 3. részében is feltűnt technikusból operatív ügynökké lépett elő, így nyílt lehetőség arra, hogy karaktere nagyobb térhez jusson: ő az egyik fő humorágyú, akinek jókor, jó helyen csattannak el a poénjai. Ennek ellenére ez a tutyimutyi okostojás felejthető karakter marad a rohanó történetben. Paula Potton alakítja a csapat női tagját, s bár karaktere inkább hajlik egy két lábon járó női Terminátoréba mindvégig megőrzi báját. Kap egy drámai szálat is, amivel nem sokat operál, de talán ez nem is az ő baja. Jeremy Renner meglepően jól alakítja Brant figuráját, de valahogy erőtlenül hat amikor felfedi kilétét, már- már csöpögőssé teszi a cselekményt.

 

A fent említett színészeken kívül még szemezgethetünk a nemzetközi stábban is: az őrült tudós szerepében Michael Nyqvist láthatjuk, míg az indiai milliomos szerepében ironikus módon a Gettómilliomosból ismert Anil Kapoort. Ez még nem minden: Vladimir Mashkov az orosz hírszerzőtiszt szerepében briliáns a maga attitűdjével – ő a legerőteljesebb mellékszínész.

A rendező, Brad Bird neve a Pixar Stúdióval kapcsolatban csenghet ismerősen, hiszen Oscar díjat nyert a Hihetetlen család illetve a L'ecsó című animációs filmekkel. Meglepőnek tűnhet, hogy ezek után nagy fába vágta a fejszéjét evvel a projekttel, de valljuk be: többé – kevésbé bejött. Az akciójelenetek rendkívül ízlélesesen és élvezetesen lettek koreografálva, és külön dicséret illeti a vágót is, aki nem csépelte szét a Dubaiban játszódó jeleneteket.

Mégis amondó vagyok, hogy a film végeztével egyszerűen képtelen voltam nem besorolni az akció vígjáték kategóriába a túlzott poénok illetve a traccsra ment kütyük miatt. Egy szó mint száz: csak elsőre durran nagyot – de akkor igazán! - másodjára már csak pukkan.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: ajánló kritika film akció

A bejegyzés trackback címe:

https://halfps.blog.hu/api/trackback/id/tr53489814

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Jézuska és Télapó 2011.12.23. 15:44:33

... igaz történet nyomán ... írta: Gáspári Marianna  

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása