Utolsó kommentek

  • koimbra: Boldog Karácsonyt! (2011.12.27. 14:39) Boldog Karácsonyt minden olvasónknak!
  • koimbra: A 3D miatt megéri, egyébként a színészek rémgyengék. (2011.09.13. 13:12) Trükkös halál
  • Gevin: @mrscottpilgrim: egyébként én nem vagyok oda a stand-up részért, nekem pont a másik működik sokkal... (2011.09.08. 23:25) Louis Székely, mondom CK..
  • dzsoni szánsájn: @koimbra: nyugi, nyugi, el kell indulnunk, ne türelmetlenkedj : D (2011.09.02. 22:51) #1

Doktor úr az űrbõl

2011.09.22. 18:37 mrscottpilgrim

 

 

Doctor Who (2005- )

A Doctor Who egy angol gyereksorozatnak indult a BBC-n oktatási jelleggel 1963-ban, de aztán akkora sikere lett, hogy 1989-ig futott. Ezalatt pedig 26 évadot élt meg, és Anglia egyik legsikeresebb, és legkultikusabb sorozata, és az egyetemes popkultúra része lett. Találunk a szériára utalást a Simpson családban, a Family Guyban, de az ikonikus kék fülkét megtaláljuk egy Iron Maiden lemezborítón is.

Persze 26 évadon át képtelenség volt tartani a színvonalat, így a sorozatot végül elkaszálták. Persze igény volt rá, és több generáció nõtt fel a Doktor kalandjain, így számítani lehetett rá, hogy elõbb-utóbb visszatér a képernyõre. Az elsõ kísérlet a feltámasztásra egy 1996-os TV film volt, ám az nem igazán volt sikeres. Végül 9 évre rá indúlt újra a sorozat, azóta pedig a világ (kis túlzással) újra Doctor Who lázban ég, az új széria már a hatodik évadánál jár, és a BBC egyik legsikeresebb sorozatának tudhatja magát.

 

A Doktor néven ismert idegen egy idõúr a Gallifrey bolygóról, és Tardis nevü, kék fülke alakú űrhajójával pedig képes utazni idõben és térben. Mivel magányos, ezért rendszeresen szokott útitársat is magával vinni, aki amolyan segéd szerepet tölt be, rendszerint nõ (rendszerint bajba kerül), és rendszerint ember – mivel a Doktornak az emberiség a kedvenc faja. Utazásai során pedig bolygókat ment meg, háborúkat akadályoz meg, és igazságot szolgáltat, ahol lehet, vagyis igen, amolyan szuperhõs.

Persze a Doktor leginkább azért tűnik ki a szuperhõsök közül, és attól az egyik legjobban kedvelhetõ sorozatkarakter, mivel nem szuperképességeivel, vagy testi adottságait kihasználva gyõzi le ellenfeleit, hanem hatalmas inteligenciáját kihasználva. El is ítéli az erõszakot, meg a háborúkat, még akkor sem alkalmaz erõszakot, ha az élete forog kockán, mondván „legalább övé marad az erkölcsi fölény”. Persze mindig van egy életmentõ terve.

 

A sorozat nagy vonzereje még, hogy egyrészt az alkotók simán be mernek hozni olyan ellenségeket, akiktõl 18 év felett is sikítófrászt lehet kapni (jó értelemben), másrészt hullanak az emberek rendesen, senki nincs biztonságban. Még a Doktor sem mindig… csakhogy õ nem hal meg, hanem regenerálódik. Ilyenkor új külsõt kap, és új szokásokat is, ezért történhetett meg az, hogy a címszereplõt már 11 különbözõ színész játszotta el. Az új széria kezdete óta már 3 különbözõ színész is alakította (Christopher Eccleston, David Tennant, Matt Smith), méghozzá igen kiválóan, Tennant volt a legnépszerübb, az én kedvencem azonban Eccleston volt, aki a legvagányabb volt mind közül, ugyanakkor mindegyik színész kiválóan formálta meg.

A legnagyobb erénye a sorozatnak a kiváló forgatókönyv. Kiválóan és okosan vannak a sztorik felépítve, a fordulatok meglepõek, és az amúgy komikus hangvétel ellenére a drámai csúcspontok is igazán hatásosak. A CGI persze sokszor nem a legtökéletesebb, de nem annyira zavaró, és mivel a sorozat inkább történet-, mint látványközpontú, abszolút mellékes. A sorozat felépített univerzuma pedig többnyire hibátlanul működik, például hõseink a Tardis segítségével értenek meg mindent, ami autómatikusan lefordítja a hallottakat, azt is, amit hõseint mondanak. Például az egyik epizódban a Doktor egyik segédje, Donna a Római Birodalomban próbára is teszi a dolgot, és egy római idézetet mond, mire az árús közli, hogy nem érti, nem beszél keltául.

A sorozatban gyakran láthatunk ismert vendégszereplõket is, úgy mint Simon Pegg, Carey Mulligan, Bill Nighy, Timothy Dalton, Andrew Garfield, Kylie Minogue, egy epizódban pedig a The Streets frontembere, és zenei agya, Mike Skinner is cameozott. Továbbá híres emberek megformálásához is rendszerint jó színészeket sikerült találniuk a castingosoknak, a sorozatban ugyanis találkozhatunk rengeteg történelmi személyiséggel, többek közt Vincent Van Gogh-gal, Charles Dickens-szel, és I. Erzsébet királynõvel is, hogy csak pár nevet mondjak.

 

Jómagam csak az új szériát nézem (legalább is egyelõre), ami most jár a 6. évadnál, az elsõ két évadot egy hét alatt daráltam le, szóval mondjuk egy hónap alatt bárki le tudja tornászni a lemaradását. Kezdõ „whovianként” (ezt az elnevezést a sorozat masszív, és igen lelkes rajongótábora találta ki, amit a Doctor Who rajongókra használnak) csak ajánlani tudom mindenkinek, bár nekem 3-4 epizód kellett, amíg beleszerettem, így annyit minimálisan javaslok mindenkinek.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló sorozat sci fi

A bejegyzés trackback címe:

https://halfps.blog.hu/api/trackback/id/tr653232018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása